Reizen

Je bent jong en je wilt de wereld zien! Zo denkt menig student er ook over en daarom zoeken vele jonge avonturiers tijdens de zomervakantie de meest exotische plekjes op of gaan ze de besneeuwde bergtoppen van de Himalaya overwinnen. Een reis naar New York in de herfstvakantie: daar zeg je toch geen nee tegen? Onze wereld heeft geen grenzen meer… maar door al deze citytrips en vluchten naar meer zonnige oorden, vergroten we onze voetafdruk enorm. Een vlucht van België naar Vietnam verbruikt maar liefst 4.2 ton CO2! Om de uitstoot van deze ene vlucht te compenseren, moeten er zo’n 210 nieuwe bomen geplant worden. Ugent10:10 wil studenten en professoren bewust maken van de enorme uitstoot van vliegtuigvluchten. Ook reizen met de auto zorgt nog altijd voor teveel CO2-uitstoot. De oplossing? De trein, taxistop, carpooling en liften!
Milieuvriendelijk op reis! De tien geboden

 • Gij zult de trein nemen in de plaats van het vliegtuig.
  Het vliegtuig pakken wordt door de komst van goedkope luchtvaartmaatschappijen steeds makkelijker. Reizen met de trein is echter minstens zo comfortabel en een stuk schoner. Even een weekendje naar Parijs, Londen of Berlijn? De drempel om in het vliegtuig te stappen wordt steeds lager. De Europese treinen brengt je echter ook snel en comfortabel naar diverse bestemmingen binnen Europa. Denk daarom bij je volgende stedentrip eens aan de trein, dat is een stuk vriendelijker voor het milieu. Wie er vroeg bij is, kan al voor heel scherpe prijzen boeken!
 • Gij zult uw eigen land ontdekken.
  Je bent pas echt op vakantie als je minimaal vijfhonderd kilometer weg van hier bent, zo denken velen. Jammer, want alleen al in België valt er nog zoveel te ontdekken…
 • Gij zult uw duim leren gebruiken.
  Het enige wat je ervoor nodig hebt is een kartonnen bordje, viltstift en een duim: liften. De laatste decennia is liften echter in populariteit gedaald, terwijl het eigenlijk een heel sociale en milieuvriendelijke bezigheid is. Wist je dat een rit Brussel-Parijs slechts drie uur in beslag neemt? Zestigers kunnen het nog navertellen, vroeger stonden er langs de wegrestaurants vele avontuurlijke jongeren met hun duim omhoog om een weekendje in Parijs door te brengen.
 • Gij zult taxistop ontdekken.
  Deze manier van reizen is goedkoop, sociaal en ecologisch. Er zijn tal van initiatieven die het mogelijk maken om te carpoolen of om een auto te delen. Zo vind je op de site van taxistop vele mogelijkheden. Wil je naar Frankrijk? Dan gebruik je het best covoiturage (www.covoiturage.fr). Doorheen Europa surf je best naar www.eurostop.be
 • Gij zult wijzer op wintersport gaan.
  Kies voor een touringbus, vermijd het vliegtuig voor deze relatief kleine afstand. Ga buiten het seizoen op wintersport. In de drukke periodes, zoals de krokusvakantie, is de druk op het milieu immers het hoogst. Kies ten slotte voor een wintersportbestemming met een ecologisch keurmerk.
 • Gij zult overwegen om uw vakantie te combineren met vrijwilligerswerk.
  Je wilt echt wat van de wereld zien en best je handen uit de mouwen steken? In Afrika, Azië of Zuid-Amerika zijn er mogelijkheden genoeg om de leefomstandigheden ter plekke te ervaren en jezelf nuttig te maken. Bovendien hebben vele ontwikkelingsprojecten een ecologische dimensie en wordt er ook rekening gehouden met de duurzaamheid van het project.
 • Gij zult uw favoriete vakantiebestemming niet vervuilen.
  Laat een plek schoner achter dan dat je hem aantrof: “Don't destroy, what you came to enjoy”, is een veelgebruikte term onder surfers. Laat geen rotzooi achter op het strand en neem ook de troep die er al lag mee. Dit kan natuurlijk overal waar je komt. Je werk, het park, een geleende auto. Kleine moeite, groot plezier.
 • Gij zult de vervuilende uitstoot van uw reis compenseren.
  Ver en veel reizen met het vliegtuig is gemakkelijk en redelijk betaalbaar. Vliegtuigen stoten alleen erg veel van het broeikasgas CO2 uit. Je kunt de vervuiling door je vlieg- of autoreizen op diverse manieren compenseren.
 • Gij zult geen souvenirs kopen die de natuur schaden.
  Sommige souvenirs op vakantiebestemmingen zijn gemaakt van bedreigde planten en dieren. Als we die blijven kopen, is het met het kijken en genieten van de prachtige natuur op vakantiebestemmingen snel afgelopen. Let dus goed op wat je koopt!
 • Gij zult uw inkopen in lokale winkels doen.
  Zo maak je kennis met de lokale bevolking en hun manier van handelen. Bovendien geef je een impuls aan de plaatselijke werkgelegenheid.

Meer weten?
Wil je je vliegtuigreis compenseren?
http://www.treesfortravel.nl/ of http://www.greenseat.be/
Wil je met iemand meerijden naar het Gentse, Frankrijk verkennen of Europa rondtrekken?
www.taxistop.com, www.covoiturage.fr, www.eurostop.be
Met de trein naar Venetië, Praag of – als het iets avontuurlijker mag zijn – Oezbekistan? Stippel hier je route uit:
http://www.seat61.com/index.html
Meer weten over de voordelige InterRail pass voor treinreizen in Europa? Neem een kijkje op:
http://nederlands.interrailnet.com/ennl/